دسته‌بندی نشده

نیاسینامید چیست و چه خواصی دارد؟

نیاسینامید چیست و چه خواصی دارد؟

نیاسینامید چیست و چه خواصی دارد؟ به زبان بسیار ساده، نیاسینامید (niacinamide) نوعی ویتامین B3 محسوب می شود که در واقع ویتامین B3 به دو گروه اصلی تقسیم می شوند: نیاسین (Niacin) یا نیکوتینیک اسید و نیاسینامید یا نیکوتینامید (Nicotinamide).

نیاسین در مجموع ترکیبی می باشد که بدنمان برای تبدیل غذا به انرژی به آن نیاز دارد. در واقع این ماده در بسیاری از غذاهایی که می خوریم وجود دارد. از فواید نیاسین در بدن می توان به کاهش کلسترول خون، کاهش دردهای آرتروز و بهبود سیستم عصبی و گوارشی اشاره کرد.
نیاسینامید نوع فعال نیاسین محسوب می شود. این ماده محلول در آب می باشد و در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست که بر پایه آب هستند پیدا می شود. بر خلاف ترکیبات اسیدی مانند آلفا و بتا هیدروکسی اسیدها، ویتامین سی و رتینول، نیاسینامید ماهیتی غیر اسیدی دارد و چون این ماده توسط بدنمان تولید می شود پس پوست نیز به آن واکنش آلرژیک نشان نخواهد داد.

نیاسینامید چگونه در بدنمان تولید می شود؟

در واقع هنگامی که غذاهایی سرشار از نیاسین می خوریم (مانند قارچ و جگر)، بدنمان این نیاسین را به نیاسینامید، و سپس آنرا به کوآنزیم هایی تبدیل خواهند کرد که باعث تقویت متابولیسم و سوخت و ساز غذا می شود و باعث آزاد شدن انرژی در بدن است. خبر خوب اینکه نیازی نیست فقط به رژیم غذایی برای دریافت مقادیر مورد نیاز نیاسینامید اکتفا کنیم و چون این ماده می تواند به راحتی به داخل پوستمان نفوذ کند، می توان برای دریافتش، از کرم ها و سرمهای حاوی نیاسینامید نیز استفاده کنیم.

 مهمترین خواص نیاسینامید عبارت است از:

محافظت از پوست در برابر نور خورشید: مصرف نیاسینامید در کنار کرم ضد آفتاب می تواند به محافظت موثرتر از پوست در برابر اشعه های UVA و UVB کمک بسیار زیادی کند. پس اگر بخواهید مدت زیادی را زیر نور آفتاب بگذرانید، مصرف نیاسینامید در کنار ضد آفتابتان را حتما جدی بگیرید و حتی به دیگران پیشنهاد کنید دیگر قابلیت نیاسین آمید، به کاهش قرمزی ناشی از آکنه التهابی، اگزما و محرک‌های پوست کمک می‌کند، علاوه بر این، نیاسین آمید می‌تواند به پوست در مقابله با آسیب DNA که در اثر پرتو فرابنفش خورشید ایجاد می‌شود، کمک فراوانی می کند.

کاهش اکسیداتیو استرس (Oxidative stress): پوست برخی افراد وقتی سنشان بالاتر میرود، کمی زرد رنگ می شود این اثر بخاطر عاملی است به نام اکسیداتیو استرس. اکسیداتیو استرس وقتی روی پوست رخنه می کند که عواملی مانند افزایش سن موجب می شوند تا رادیکاهای آزاد روی پوست بیشتر از مقداری شوند که پوست می تواند آنها را از بین می برد. نیاسینامید می تواند مانند یک آنتی اکسیدان عمل کند و مانع از ایجاد چنین اثری روی پوست شود. در واقع مصرف نیاسینامید 5 درصد، دوبار در روز می تواند اثر اکسیداتیو استرس را به خوبی از بین ببرد و پوستی سالم و شاداب را برایتان به ارمغان بیاورد.

کاهش خشکی پوست: مصرف دوره ای و روزانه دوبار از نیاسینامید دو درصد، می تواند اثرات قابل توجهی در آبرسانی و پرتر شدن پوستتان داشته باشد. طبق آزمایشات انجام شده، از لحاظ آبرسانی به پوست، اثر آبرسانی نیاسینامید حتی از اثر روغنهای مینرال نیز بیشتر می باشد به علاوه اینکه بر خلاف روغنهای مینرال، نیاسینامید عوارض بسیار کمتری دارد.

درمان جوش و آکنه: بخاطر ماهیتی داراست ضد میکروب و ضد تورمش، نیاسینامید گزینه ای قابل توجه برای درمان آکنه و جوشهای پوستی به حساب می آید. طبق یکی از آزمایشات انجام شده روی تاثیر آن روی آکنه های صورت، مصرف نیاسینامید 4 درصد می تواند آکنه های متوسط پوست را به طور قابل توجهی کمتر کند و از این لحاظ آنرا با کلیندامایسین یک درصد مقایسه می کنند ولی با عوارضی بسیار کمتر می باشد. در واقع از لحاظ کمتر کردن جوش و آکنه های خفیف تا متوسط، نیاسینامید بهتر از رتینوئید و بنزوئیل پروکسید به خوبی عمل خواهد کرد.

باعث بهبود سنتز کلاژن می‌شود: نیاسینامید تولید کلاژن و خاصیت ارتجاعی پوست را بهبود می بخشد و از این طریق نیز علائم پیری را بسیار کاهش دهد. به همین دلیل، در هنگام خرید محصولات پوستی، سرم‌ها یا پد حاوی نیاسین آمید یا لوازم‌ آرایشی حاوی نیاسینامید به همراه رتینول یا ویتامین C را فراموش نکنید؛ زیرا همه این ترکیبات دارای اثرات ضد پیری می باشند.

چه ترکیباتی را نباید در کنار نیاسینامید استفاده کنید؟

بر روی نیاسینامید، می توان از آن در کنار هر نوع ترکیب دیگری استفاده کرد زیرا نیاسینامید بافتی کاملا پایدار دارد که در کنار ترکیبات دیگر تغییر ماهیت نمی دهد. البته طبق گفته برخی کمپانی ها مانند دی اوردینری، بهتر است که از نیاسینامید در کنار محصولات حاوی ویتامین سی اصلا استفاده نشود. البته دلیلی که دی اوردینری عنوان کرده این است که نیاسینامید می تواند کارایی ویتامین سی را تضعیف کند و پیشنهاد کرده که از آنها در زمانهای خلاف هم استفاده کنید. مثلا از سرم نیاسینامید صبحها و از سرم ویتامین سی شب ها استفاده شود.

مهمترین منابع غذایی نیاسینامید را نام ببرید ؟

نیاسینامید در غذاهایی مانند تخم‌مرغ، شیر، انواع لوبیا، ماهی و سبزیجات سبز یافت می‌شود. علاوه بر مصرف منابع غذایی دارای این ویتامین، می‌توانید از محصولات موضعی حاوی آن نیز استفاده کنید. این ویتامین می‌تواند به خوبی از طریق پوست جذب شده و لطافت و درخشش را به ارمغان می آورد.

عوارض جانبی نیاسینامید خوراکی چیست ؟

از آنجا که نیاسینامید خوراکی از طریق سیستم گردش خون به نقاط مختلف بدن منتقل می‌شود، ممکن است عوارض جانبی بیشتری داشته باشد که ازجمله آن‌ها می‌توان به تهوع، اسهال و سوزش سر دل اشاره کنیم. 

کلام آخر ما در مقاله نیاسینامید چیست و چه خواصی دارد؟:

مصرف نیاسینامید موضعی به‌ صورت روزانه می‌تواند تأثیر مثبتی روی سلامت کلی پوست شما داشته باشد. این ماده می‌تواند به کاهش التهاب و لک‌های تیره، روشن‌سازی و لطیف و صاف کردن بافت کلی پوست کمک فراوانی کند. ظهور اثرات این ویتامین ممکن است چندین هفته طول بکشد؛ بنابراین مهم است که صبوری زیادی داشته باشید و به روتین پوستی خود پایبند باشید. طبق دستورالعمل‌های دارویی، مصرف مکمل‌های خوراکی این ماده بدون تجویز پزشک برای درمان کمبود ویتامین B3 یا سایر بیماری‌های زمینه‌ای به ‌هیچ ‌وجه توصیه نمی‌شود. در غیر این صورت ممکن است به دلیل عوارض جانبی ویتامین B3 با مشکلاتی روبرو بشوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *